Injectiile cu ozon, efectuate intramuscular, au ca scopul de a stopa contracturile si de a relaxa fibrele muschilor, pentru ca durerea resimtita de pacient sa inceteze.  Injectiile sunt eficiente atat pe contracturi noi, cat si pe cele cronice.

Tratamentul cu ozon al durerilor de spate si al herniilor de disc

 

Un alt efect benefic al injectiilor si infiltratiilor (injectii care se efectueaza superficial, intre piele si muschi) este cel antiinflamator, ca urmare a actiunii directe a ozonului asupra zonei vizate.

Reducerea inflamatiei locale inseamna reducerea durerii,  a volumului si a fluxului sangvin care “inunda” zona afectata, aducandu-l in parametri fiziologici.  Astfel, daca sunt efectuate paravertebral si de-a lungul coloanei vertebrale a unui pacient care a ramas “blocat de spate” din cauza unei contracturi severe, se va putea vedea cum dupa sedinta de ozonoterapie, acesta isi recapata mobilitatea datorita efectelor ozonului.

Infiltratiile pe o glezna afectata de o entorsa, vor reduce durerea, iar pacientul isi va putea incalta pantofii.

Injectiile intraarticulare cu ozon sunt folosite atunci cand, in urma unui traumatism, se creeaza microleziuni in interiorul articulatiilor mari (umar, sold, cot, genunchi), ceea ce duce la inflamarea serioasa a acestora si la reducerea ulterioara a mobilitatii pacientului. In acest caz, scopurile ozonoterapiei sunt: reducerea inflamatiei si a durerii pentru a creste mobilitatea, accelerarea refacerii tisulare acolo unde s-a produs trauma si scurtarea perioadei de recuperare.  De obicei, se fac si injectii intramusculare locale, iar tratamentul medicamentos complementar consta in miorelaxante, antialgice si antiinflamatorii, ale caror efecte vor fi mult potentate de ozonoterapie.