Beneficii Ozonoterapie

Terapia cu ozon  imbunatateste oxigenarea tesuturilor, stimuleaza formarea vaselor de sange in teritorii bolnave, reduce procesul inflamator si protejeaza celulele sanatoase de actiunea medicamentelor care au ca tinta principala o anumita afectiune. Dupa mai mult de 40 de ani de experienta medicala bazata pe dovezi, terapia cu ozon este astazi in pozitia de a detine protocoale clare pentru anumite afectiuni. Se cunosc dozele specifice, concentratia folosita si metoda de administrare.

Ozonul are efect antibacterian, antiviral si antiinflamator si nu prezinta efecte secundare pentru pacient. Cand este folosit pentru proprietatile sale antibiotice, nu creeaza rezistenta specifica.  Poate stimula sistemul imunitar, sau il poate inhiba, in cazul bolilor autoimune, in functie de concentratia folosita si de cantitatea totala administrata de medic. Terapia cu ozon este practicata doar de catre medici, care au absolvit cursiri postuniversitare de profil, acreditate de Colegiul Medicilor din Romania si de Ministerul Educatiei. Exista societati stiintifice de profil atat la nivel national, dar si la nivel european si mondial, care reglementeaza protocoalele terapeutice si care se ocupa de educatia continua a medicilor prin organizarea de congrese si intruniri specifice.

Ozonul nu este un panaceu. Ozonul nu inlocuieste complet medicatia traditionala, iar terapia cu ozon nu functioneaza in toate cazurile. Mai mult chiar, dovezile stiintifice acumulate in peste 40 de ani de experienta arata ca aceasta imbunatateste efectele terapiilor traditionale, scade perioada de tratament si scade semnificativ efectele secundare si reactiile adverse.  Intr-adevar, sunt anumite afectiuni in care ozonoterapia este suficienta, dar de cele mai multe ori ea se cupleaza cu medicatie clasica.

Exista insa cateva zone in care ozonoterapia s-a impus ca metoda absoluta de tratament: tratament preventiv pentru complicatiile diabetului zaharat (piciorul diabetic, neuropatia diabetica), tratamentul oboselii cronice, refacerea si intretinerea starii de bine general a persoanelor care desi nu sufera de o boala anume simt o depreciere semnificativa a calitatii vietii lor (persoane care depun efort fizic si intelectual in exces, care sunt supuse unui stres continuu), tratament pentru durerile de spate, hernii de disc, contracturi acute sau cronice, care duc pana la viciere posturala, pentru durerile de cap  care nu cedeaza cu medicamente obisnuite. De asemenea, folosirea ozonului in domeniul estetic, pentru eliminarea vergeturilor, a cicatricilor,  folosirea sa in procedurile de plasmolifting facial, tratamentul acneei, diminuarea simptomatologiei astmatice sunt recunoscute azi pe plan mondial ca fiind proceduri cu un succes dovedit.